Agilityharrastus eri eläimillä

Agility on vuosien varrella tullut koiranystävien keskuudessa suositummaksi ja suositummaksi. Agilityä harrastavat jo kissat ja kanitkin. Mitä agility sitten on? Agilityssä koiraa varten rakennetaan rata, jossa on hyppyesteitä, kiikkulautoja, rapisevia putkia ja paikkoja joissa koiran pitää käskystä pysähtyä. Ohjaajan tulee ensin opetella radan suoritettava järjestys. Sen jälkeen kilpasuoritus voi alkaa.

Agilityn aloittaminen

Agilityä voi harrastaa kuka vaan. Ohjaajalle ei ole mitään vaatimuksia, eikä koiralle. Kaikki ovat tervetulleita. Koira ja ohjaaja voivat olla minkä ikäisiä vaan ja koiran ei tarvitse olla rotukoira. Ennen agilitytreenejä kannattaa koiran kanssa harjoitella perustottelevaisuutta.Monilla paikkakunnilla järjestetään agilitykursseja sekä pennuille omia kursseja. Agility on monille harrastajille hauska tapa aktivoida koiraa ja viettää sen kanssa aikaa. Aivojumppa ja liikunta tekevät koiralle hyvää ja siellä tapaa monia mukavia ihmisiä. Paikallisosastoista saa tietoa Agilityliiton sivuilta.

Kurssille liittyminen

Kursseille meneminen ei ole pakollista, mutta monilla paikkakunnilla pitää olla alueyhdistyksen jäsen, jotta pääsee radalle. Harrastajat kuitenkin suosittelevat kursseja. Kursseilla saa paljon vinkkejä harrastukseen, oman koiran kanssa toimimiseen ja motivaation ylläpitämiseen. Moni kurssilainen on ollut aivan äimistynyt, miten omasta koirasta on kuoriutunut rauhallinen ja keskittynyt suorittaja.

Muiden eläinten agilityharrastus

Kissoilla agility on selvästi leppoisampaa touhua, kun koirapuolella. Tärkeintä on, että omistajalla ja kissalla on hauskaa. Kissat ovat tunnetusti oman tiensä kulkijoita. Kissaa on vaikea, jollei mahdotonta pakottaa moiseen harrastukseen. Agilityä harrastavat kissojen lisäksi myös vuohet ja alpakatkin. Ilta Sanomat kirjoitti Särkännimestä siepatusta vuohesta, joka teki paluun agilitykentälle.

Agilityn sosiaalinen puoli

Moni voi kysyä, onko mitään järkeä ajella kauas kotoa ja viettää päivä kisaradoilla. Niin kuin monissa eläinharrastuksissa, useille harrastajille tärkeintä on hauskan pito ja samanhenkisten ihmisten kanssa hauskan pitäminen sekä tietysti ihaniin koiriin tutustuminen.Odotellessa omaa kilpailuvuoroa voi viettää säiden salliessa ihanan piknikin, lukea lehteä mobiililaitteella, pelata kännykällä ja katsella vaikka telkkaa tai Youtube- videoita. Kasinoilla on monia hyviä mobiilisivustoja, joita voi helposti tien päällä hyödyntää. Yksinkertaiset pelit toimivat hyvin omaa vuoroa odotellessa.Agilityä kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos tuntuu, että kaipaat uutta vaihdetta eläinystäväsi kanssa tekemiseen. Agility saa ajatukset arjesta muualle ja hauskaa riittää oikein asennoituvalle varmasti!

Norval O'Keefe