Pyöräilyä koiran kanssa

Karvakorva on aktiivinen harrastuskumppani

Koiran hankintaa suunniteltaessa tulee miettiä omia harrastuksia ja aikatauluja. Monta kertaa päivässä koiran kanssa on mahdollista ulkoilla? Millaisesta liikunnasta omistaja on innostunut? Pitkille vaelluksille sopii erilainen rotu kuin lyhyille lenkeille lähimaastoon. Kiireisen arjen keskelläkin koiran on kuitenkin saatava tarpeellinen annos liikuntaa, ja tällöin voi olla hyvä yhdistää koira omien harrastusten osaksi.Yhä useampi omistaja kokeilee nykyisin koiran kanssa monipuolisesti uusia lajeja, kuten tokoa, agilitya ja tanssia. Lajien kirjossa rajana on usein vain mielikuvitus, sillä koira innostuu herkästi uusista asioista. Tietyt lajit sopivat paremmin toisille roduille kuin toisille, ja niihin on hyvä kiinnittää huomiota jo koiranhankinnan kohdalla. Koira nauttii omistajan kanssa olemisesta, ja yhteinen harrastus lujittaa sidettä näiden kahden välillä.

Pyöräile koiran kanssa

Yksi hyvä yhteinen harrastusvaihtoehto on pyöräily. Pieni koira kulkee mukana jopa pyöräkorissa, mutta useimmat koirarodut mieltyvät myös lenkkeilyyn pyörän vieressä. Alussa omistaja aloittaa totuttelun lyhyillä ja hitailla lenkeillä. On hyvä muistaa, että koiralle lenkkeily on raskaampi suoritus kuin omistajalle pyörän ajaminen. Omistajan tuleekin tarkkailla jatkuvasti koiran jaksamista ja mahdollisia ongelmia. Koiran kanssa ei ajeta kilpaa, vaan kyseessä on useimmiten peruskunnon ylläpito ja yhdessä puuhastelu.Eläintarvikeliikkeissä on myynnissä joustavia valjaita, jotka on tarkoitettu juuri pyörälenkeille. Jos lenkit kulkevat vaihtelevassa maastossa, tarvitsee koira mahdollisesti suojukset jalkoihin. Omistajalle menopeliksi on monenlaisia vaihtoehtoja.Pyöräilijä on vastuussa koiran ja muiden liikkujien turvallisuudesta. Pyörän ja omien vaatteiden lisäksi koiran hihnaan tulee asentaa heijastimet, ja pimeällä liikkuessa myös turvavalo. Muiden pyöräilijöiden on muuten hankala huomata vieressä kulkevaa koiraa.

Yhteinen harrastus kehittää omistajan ja eläimen suhdetta

Omistaja oppii lukemaan koiraa harrastuksen parissa aiempaa paremmin. Yhteinen puuhastelu kasvattaa parista yhteen hitsautuvan tiimin, joka oppii ymmärtämään toista pienistäkin merkeistä. Esimerkiksi pyöräilyssä koiraa voi alkaa totutella pyörän vierellä lenkkeilyyn noin puolentoista vuoden iässä. Sen jälkeen matkaa voidaan hitaasti kasvattaa koiran jaksamisen mukaan. Koiran peruskoulutus antaa hyvät lähtökohdat yhteiselle harrastukselle, ja samalla se estää turhat vaaratilanteet liikenteessä. Kun luottamus omistajan ja koiran välillä on vahva, uskaltaa koirakin luottaa tottuneesti omistajan käskyihin.

Norval O'Keefe