Ihmisen paras ystävä

Puolikesyistä susista erilaisiksi seuraeläimiksi jalostettu koira on ollut ihmisen paras ystävä jo tuhansia vuosia. Koiralla on yhteiskunnassamme monta eri tehtävää. Karvakuonot etsivät ihmisiä, huumeita tai hometta, ne toimivat apulaisina sokeille ja liikuntarajoitteisille, suojelevat ja vahtivat, paimentavat poroja ja lampaita ja ilahduttavat sairaalapotilaita. Toista yhtä monenlaiseen toimintaan taipuvaa eläinlajia ei maapallolta löydy.Ei siis ihme, että tuo nelijalkainen ystävämme on valloittanut sydämemme. Koiran läsnäolon on tutkittu vaikuttavan rauhoittavasti levottomia oppilaita, ja koiran silittämisen on todettu laskevan verenpainetta. Luonnollisesti nämä lojaalit nappisilmäiset seuralaisemme ovat saaneet osansa niin perinnöistä, elokuvista, musiikista ja kirjallisuudesta ja viime vuosikymmeninä enenevissä määrin myös sosiaalisesta mediasta ja pelimaailmasta.

Koirat mediassa

Koiria on esiintynyt kirjallisuudessa eritoten sankarirooleissa. Rekikoirat Buck, Jeri ja Valkohammas tulivat tutuiksi Jack Londonin teoksista. Televisiorooleistaan muistetaan varmasti collie Lassie, bernhardilainen Beethoven tai akita Hachiko. Piiretyt koirat ovat seikkailleet Disneyn animaatioissa kuten Kaunotar ja Kulkuri sekä 101 dalmatialaista. Sarjakuvista tuttuja koiria ovat Karvisen luppakorvainen kaveri Osku, Tenavien pohdiskeleva Ressu, Mikki Hiiren neuvokas Pluto, Obelixin paras ystävä Idefix ja Aku Ankan laiska seuralainen Pulivari. Koirat ovat löytäneet tiensä niin sosiaaliseen mediaan kuin pelienkin pariin, kuten tämä linkistä löytyvä pelimaailma osoittaa. Sosiaalisessa mediassa koirilla on jopa omia Instragram-tilejä, joissa voit seurata koirien päivittäisiä touhuja. Koirat vievät joskus huomion jopa presidentiltä, kuten Lennu-koira on osoittanut.

Lassiesta Nintendogsiin

Lassie teki kuuluisaksi eritoten oman rotunsa, mutta populaarikulttuurin koira voi olla täysin fiktiivinen olento, vailla erityisesti tunnettuja rodunomaisia piirteitä. Esimerkiksi edellä mainitut Osku tai Pluto eivät suoraan ole yhdistettävissä mihinkään tiettyyn koirarotuun. Sen sijaan Simpsoneiden Pukin pikku apuri on selvästi pieni vinttikoira. Koska koirat ovat niin rakastettuja ja monilla tavoin hyödyllisiä kumppaneita, on selvää, että koiria löytyy myös erilaisista peleistä. Nintendon käsikonsolilta löytyvä Nintendogs opettaa koirien hoitoa ja kouluttamista ja toisessa ääripäässä strategiapeli Far Cryn Boomer-koira auttaa pelaajaa luovimaan ohi vihollisten. Koira on todellakin ihmisen paras ystävä ja todistetusti uskollinen kumppani. Joku viisas onkin joskus todennut: “mitä enemmän tapaan ihmisiä, sitä enemmän pidän koirastani”.

Norval O'Keefe