Koiraharrastuksia

Koirasi nauttii uuden oppimisesta ja se on erityisen onnellinen saadessaan positiivista palautetta. Koiran kanssa harrastaminen onkin molemmin puolin palkitsevaa, sillä se lujittaa omistajan ja koiran välistä suhdetta. Harrastusta etsiessä kannattaa pohtia oman koiran kokoa, liikunnallisuutta ja omaa mielenkiintoa. Kannattaa harkita ainakin seuraavia, yleisesti suosittuja harrastuksia:

  • Tottelevaisuuskoulutus. Tämä sopii kaikille roduille ja on suositeltavaa jokaiselle koiranomistajalle. Koulutuksen avulla koira oppii perusasiat, kuten istumisen, noutamisen ja paikallaan pysymisen, oppii liikkumaan omistajan rinnalla ja seuraamaan. Tottelevaisuuskoulutusta on mahdollista jatkaa pidemmällekin. Oman paikkakunnan koirajärjestöt järjestävät usein erilaisia kursseja.
  • Agility. Koirien esterata on hauska harrastus ja halutessaan siinä voi siirtyä jopa kilpailutasolle. Tarkoituksena on, että koira oppii seuraamaan omistajan komentoja ja liikkuu radalla virheitä tekemättä tietyn ajan puitteissa. Sopii erityisen hyvin liikunnallisille koirille.
  • Metsästys. Osa koiraroduista on jalostettu metsästyskoiriksi, ja näille roduille tämä harrastus tukee koiran luontaista viettiä. Metsästys on ryhmässä liikkumista, joten samalla koira saa seuraa myös lajitovereistaan, aivan kuten omistajakin.
  • Liikunta. Koira on luonnostaan liikunnallinen ja tarvitsee koostaan riippuen säännöllistä liikuntaa. Samoilu metsissä tai vaellukset sopivat erityisen hyvin liikunnallisille koirille. Koira nauttii vaihtelevasta maastosta ja hajuista. Koiran kanssa voi tehdä pitkiäkin lenkkejä ja lemmikistä voikin kehkeytyä erinomainen vaelluskaveri.
  • Vesileikit. Koirat tykkäävät uimisesta. Jos asut vesistöjen lähellä, opeta koirasi hakemaan palloa vedestä ja nauttimaan vedessä leikkimisestä kanssasi.
  • Temppuilu. Koira on innokas oppimaan, joten erilaisten temppujen opettelu ja niissä kehittyminen on hauskaa puuhaa ja seurattavaa.

Norval O'Keefe