Vinttikoirakilpailut

Vinttikoirakilpailut on monissa maissa hyvin suosittu kilpailumuoto, joissa lyödään innokkaasti vetoa suosikkien puolesta. Kisassa vinttikoirat juoksevat radalla vieheen perässä, tarkoituksenaan olla nopein radan ympäri juossut yksilö. Huippunopeudet nousevat jopa 80 km/h asti. Vinttikoirien tärkein aisti metsästyksessä on näkö, ja tästä syystä niiden katse keskittyy kilpailussakin menoa vauhdittavaan vieheeseen.Vinttikoirakilpailuihin saavat osallistua vain tietyt rodut, mistä on säädetty tarkasti säännöissä. Kaikki koirat ovat tyypiltään ns. laukkatyyppisiä – niiden keho on muokkautunut metsästämään nopeasti liikkuvia eläimiä, kuten gaselleja. Ne ovat lyhyen matkan juoksijoita, joilla on räjähtävä liikkeellelähtö ja kova huippunopeus. Rakenteeltaan vinttikoirat ovat sulavia; rintakehä on laaja, mikä mahdollistaa tehokkaan hapenkäytön juoksun aikana. Koiran pää on suippomainen ja se on hyvin tarkkaavainen, koska rodun näköaisti on hyvä.

Kilpailun historiaa

Vinttikoirarodut periytyvät jo muinaisesta Egyptistä. Niiden muumioita on löydetty yli 5000 vuotta vanhoista haudoista ja vinttikoiramaisia rotuja on kuvattu myös muinaisiin hieroglyfeihin. Egyptiläisten tiedetään myös järjestäneen vinttikoirille jäniksenmetsästyskilpailuja noin 2500 eaa.Nykyisellään vinttikoirakilpailuja alettiin järjestämään Yhdysvalloissa 1900-luvulla. Alussa kisat eivät saaneet suurtakaan suosiota, mutta vakiintuivat kuitenkin myöhemmin katsojien lisääntyessä ja vedonlyönnin tullessa kuvioihin.Suomessa ensimmäiset kilpailut pidettiin vuonna 1953. Suomen ensimmäinen vinttikoirakerho perustettiin jo 1950, jolloin maassa alkoi esiintyä kiinnostusta kilpailulajia kohtaan. Vinttikoirakilpailujen suosio on yhä nousussa Suomessa, ja moni innokas vedonlyöjä odottaakin suosion kasvun myötä lajin saapumista vedonlyöntisivustojen tarjontaan. Kiinnostuksen seurauksena näin varmasti tuleekin tapahtumaan, ja pian vinttikoirakilpailuista voidaankin lyödä mm. Betsafen sivustolla.

Kilpailutyyppejä

Kilpailut jakautuvat kahteen lajiin, ratajuoksuun ja maastojuoksuun. Ratajuoksussa juostaan radalla ja lähtö tapahtuu asiaan kuuluvista kopeista. Radan pituus on yleensä 400 metriä ja koiran tyypin mukaan ne juoksevat 280 – 480 metrin osuuksia.Suomessa vinttikoiraratoja on Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Hyvinkäällä ja Turussa. Kilpailussa ratkaisee aina aika. Maastojuoksussa koirat juoksevat pareittain, rinnakkain maastossa, esimerkiksi pellolle tehdyllä radalla. Tässä kilpailussa suoritus arvostellaan tuomarien toimesta: tulokseen vaikuttaa koiran älykkyys, nopeus, innokkuus, ketteryys ja kestävyys. Molemmissa kilpailuissa käytetään viehettä. Ensimmäiset maastokisat järjestettiin Suomessa vuonna 1988.

Norval O'Keefe