Vinkkejä koirankoulutukseen

Koiran hankintaan kuuluu osana myös sen koulutus. Seuraavat asiat on hyvä huomioida koiran kanssa:

  • Opi tuntemaan koirasi. Koirat ovat hyvin herkkiä ja ne pyrkivät viestittämään omistajalleen tuntemuksiaan. Jos koira kieltäytyy tutustumasta tiettyyn koiraan tai henkilöön, anna koirallesi siihen mahdollisuus. Koiraa ei kannata pakottaa tekemään asioita, joista se ei ilmiselvästikään nauti.
  • Muista palkita koirasi. Koira oppii palkintojen kautta sitä koulutettaessa. Tällöin se oppii uusia asioita ja sen kuuluu saada siitä hyvitykseksi palkinto – koiran herkku ja rapsutus auttavat koiraa oppimaan lisää. Kehu koiraasi, sillä se kaipaa omistajansa huomiota.
  • Koira ei toimi kuin ihminen. Ellet halua koirasi tekevän jotain, pelkkä ei tuskin riittää. Jos koira hyppii holtittomasti tapaamaasi ihmistä vasten, käske ei kehotuksen sijasta koiraasi istumaan.
  • Ole johdonmukainen. Kaikilla perheenjäsenillä tulee olla samat säännöt koiran kanssa. Käykää läpi asiat, mitkä ovat koiralle luvallista ja mitkä eivät.
  • Ole realistinen koulutuksen suhteen. Koira ei opi hetkessä, vaan monia asioita kerrataan useasti. Erityisesti vanhemman koiran uudelleen opettaminen voi olla työlästä – pennun kouluttaminen on aina helpompaa.
  • Koiran terveelliseen ruokavalioon tulee panostaa. Voit jutella asiasta eläinlääkärin kanssa. Ruokavalio suunnitellaan riippuen koiran tyypistä ja liikunnan määrästä. Kannattaa huomioida myös mahdolliset allergiat tai sairaudet.
  • Herkkujen käyttö palkintona koulutuksessa on sallittua – kunhan muistetaan, ettei niiden käyttö saa ryöstäytyä käsistä, jolloin niistä tulee koiralle lahjuksia ja se alkaa odottamaan vain herkkua, ei suoritusta.

Jos uusi omistaja on innokas ja hänellä on aikaa sekä mikä parasta, kokemusta koirista aiemminkin, voi koiran kouluttaminen onnistua itsestään. Usein on kuitenkin parasta ottaa yhteyttä alueen viralliseen koirajärjestöön, jotka järjestävät koirankoulutuskursseja.

Norval O'Keefe