Australianpaimenkoira

Nimestään huolimatta rotu ei ole kotoisin Australiasta, vaan Yhdysvalloista, jossa oli tarkoituksena jalostaa alueen olosuhteisiin sopiva rotu eri paimenkoiria yhdistelemällä. Rodun tarkka alkuperä on hämärän peitossa, mutta sen uskotaan olevan risteytys useista eri maista saapuneista paimenkoirista.

Ominaisia piirteitä

Australianpaimenkoira on keskikokoinen ja tasapainoinen rotu, jolla on sulavat liikkeet. Väritykseltään koira on musta, maksanruskea punaruskein merkein, merlemuunnokset eli sini- tai punamarmorinen väri on myös hyväksyttyjä. Koiran turkki on melko helppohoitoinen ja se lainehtii kauniisti. Pohjakarva on tiheä mutta pehmeä, viikoittainen pesu ja harjaus riittää normaalisti hoidoksi.Rodun silmät ovat kauniit mantelinmuotoiset, ruskeat tai meripihkan väriset ja hyvin ilmeikkäät. Rodulla tavataan typistettyä häntää ja osa pennuistakin saattaa syntyä töpöhäntäisenä, mutta Suomessa typistys on kiellettyä.

Monipuolinen rotu, joka sopii seurakoiraksikin

Australianpaimenkoiralla on halu paimentaa ja vartioida, sillä se on aikoinaan jalostettu näihin tehtäviin. Se on vilkas ja älykäs seuralainen, joten sen kanssa on mielekästä harrastaa useita koirille sopivia lajeja. Lajin edustajat suorittavat tehtäviä innolla ja niillä on kova halu kehittyä. Rotu ei sovi ainoastaan koti- tai pihakoiraksi, sillä australianpaimenkoiralla on halu olla lähellä ihmisiä.Rotua käytetään harrastusten lisäksi palvelukoirana, terapiakoirana, pelastuskoirana ja opaskoirana. Se tulee yleensä hyvin toimiin lasten kanssa ja sopeutuu lapsiperheisiin. Australianpaimenkoira on suhteellisen terve rotu, eikä sille kuulu ominaisesti mitään yleisiä sairauksia.